۱۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۹
کد خبر: 1004023

یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به بحرانی بودن شرایط فرونشست در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ما برای تامین آب‌های کشاورزی مجبور به حفر چاه هستیم.

 راهی برای مهار فرونشست زمین در کشور

جمال موسوی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در مورد وقوع فرونشست اخیر در تهران گفت: از لحاظ زمین شناسی، زیرساختی و سازه‌های عمرانی امکان انجام اقدام خاصی برای مهار فرونشست نیست. فقط برای مهار این پدیده باید کمتر از آب های زیرزمینی استفاده کنیم.

عضو کمیسیون عمران مجلس با شاره به استفاده بی رویه آب‌های زیرزمینی در تهران، اظهار داشت: زمانی که فرات‌های داخل زمین از آب پر شده است را به صورت مصنوعی با آب چاه تخلیه کنیم، فرونشست رخ می‌دهد و حتی این آب‌ها ممکن است از داخل زمین هدر برود که در هر دو صورت وقوع فرونشست قطعی است.

وی با تاکید بر این که استان تهران روی گسل است، افزود: گسل، سازه‌های زمین ساختی دارد که با کوچک ترین بارگذاری نامتعارف رخ می‌دهد که در وقوع فرونشست بی تاثیر نیست. بارگذاری نامتعارف تنش هایی است که موجب لغزش زمین می‌شود و این تنش‌ها باعث ایجاد حرکات لغزشی و زلزله هم می‌شود.

این نماینده با اشاره به این موضوع که حتما باید تهمیداتی از سمت شهرداری تهران برای مهار این پدیده صورت بگیرد، گفت: برای نوع طراحی بر روی گسل‌ها و مناطقی که به لحاظ زمین ساختی و درجه‌بندی سست هستند باید نوع سازه عمرانی آن ها متفاوت باشد.

موسوی بیان کرد: باید انجام سازه‌ای ما کوتاه تر و بارگذاری های ایجاد شده بزرگ تر باشد تا بارهای کم تری به زمین وارد شود.

وی به برداشت از مخازن اولیه آب‌های ذاتی که سبب تکان خوردن زمین می‌شود اشاره و عنوان کرد: باید امکان بازیافت و استفاده از آب‌های فاضلاب فراهم شود تا بتوان دوباره آب بازیافت شده را به بخش های کشاورزی و صنعت تزریق کرد.

این نماینده در پاسخ به اینکه با غفلت چه سازمانی وضعیت فرونشست به بحران تبدیل شده است، گفت: هیچ ارگانی کوتاهی نکرده است چرا که ما مجبور هستیم از آب‌های زیرزمینی زیاد استفاده کنیم و نیاز به آب شرب داریم. الان که تکنولوژی استفاده از آب‌های فاضلاب شکل گرفته فقط می‌توان آن را با استفاده از تکنولوژی مدیریت کرد.

موسوی با بیان اینکه هیچ دستگاهی متولی مهار فرونشست نیست و فرونشست در کشور بحرانی است، گفت: زمانی که ما بتوانیم سازه‌هایی مانند سدسازی را افزایش دهیم می‌توانیم به کاهش استفاده از آب‌های زیرزمینی فکر کنیم ولی در حال حاضر ما برای تامین آب‌های کشاورزی مجبور به حفر چاه هستیم.

وی تصریح کرد: در حقیقت کشور ما نیمه خشک است و شرایط موجود آب سبب شده تا بستر فرونشست شکل بگیرد؛ پس با این شرایط چاره درد پایتخت و دیگر شهرها استفاده از آب‌های سطحی است.

این نماینده با اشاره به ساخت استخرهای معیشتی، اظهار کرد: استخرهای معیشتی حجم کوچکی از آب را ذخیره سازی می‌کند و می‌توان این نوع استخرها را در روستاها و شهرهای کم جمعیت برای تغذیه سفره های آب‌های زیرزمینی و به صورت سازه های خاکی بسازیم.

موسوی در پایان افزود: اگر امکانی فراهم شود که برای شهرهای کم جمعیت استخرهای معیشتی ساخت و برای این موضوع بودجه‌ای اختصاص یابد قطعا تا حد زیادی شرایط آب مناطق حل خواهد شد.

منبع: خبرگزاری فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.